Mistrovství republiky XCO

Letošní MČR v nejprestižnější bikové disciplíně, olympijském crosscountry, se konalo 19. - 21. 7. v Harrachově v Krkonoších, přímo pod mamutím můstkem. Na jeho buben vede i brutálně těžká trať. Vskutku extrémně těžké výjezdy a náročné sjezdy plně využívající členitou horskou krajinu. Prostě Mistrák jak se sluší a patří.

Do závodu jsme vstoupili již v pátek štafetou, ve které naše opory ve složení Janek Andrýsek, zapůjčená juniorka Nikola Vágnerová a eliťáci Anetka Novotná a Filip Holub obsadili solidní 5. místo.

Sobota byla velmi náročným závodním dnem, kdy po závodě juniorů následoval závod žen a elitních mužů - v obou těchto kategoriích došlo ke sloučení nadějí U23 a dospělých! Takže naši mladíci se měli co ohánět. Večer ještě následoval prestižní night race, kde jsme taky měli reprezentativního zástupce z Havaje - Martina Suchánka. Náš havajmaster i s doznívajícím zraněním absolvoval celý závod s ostatními exoty a rozhodně zaujal početné fanynky.

Ale zpět k závodu: v juniorech Janek konečně vystoupil ze svého stínu (Jakubovi se to bohužel nepovedlo) a po strojovém až dieselovém výkonu obsadil pěkné 18. místo. V ženách měla Anetka po slabším startu kolizi při sjezdu za pomalejší závodnicí a po nepříjemném pádu přišla o BOA kolečko na levé tretře. Následovalo zdržení s opravou v depu a stíhací jízda, po které to však nedalo více než na šesté místo. Škoda, výkon bez technických problémů by rozhodně znamenal lepší umístění. Bez účasti zraněných Filipa Lepky a Martina Suchánka, byl Filip Holub naším jediným želízkem v elitním závodě. A popasoval se s tím vskutku excelentně, když po letošní nepovedené sezóně podal vynikající výkon a bral 8. místo ve spojené elitní kategorii mužů! Klobouček!

A to není vše. V neděli dopoledne nás premiérově reprezentoval v kategorii dětí Bruno Hladík. Mistrák tak můžeme celkově hodnotit jako vydařený, i když jsme vám tentokrát ty medaile nepřivezli...